Mobirise Web Page Builder

AKTUELT

19. SEPTEMBER
ANTISEMITTISME - FØR OG NÅ

Jødisk Museum i Oslo lanserte 19. september 2017 en nettressurs om antisemittisme, som er utviklet for elever og lærere på ungdomstrinnet og i videregående skole. Ressursen har tittelen Antisemittisme – før og nå.

Ordet antisemittisme tas i bruk i lærebøker og forskningslitteratur, i politiske debatter og i pressen. Men hva er egentlig antisemittisme? Hvor kommer antisemittismen fra, og hvordan har den endret seg gjennom historien? Og hvilke uttrykksformer får den i dagens samfunn?

Antisemittisme – før og nå retter søkelys på alle disse problemstillingene.

Kort oppsummert er nettsiden
- Åpen og gratis å bruke.
- Relevant i arbeid mot en rekke kompetansemål.
- Faglig oppdatert.
- Enkel å bruke tverrfaglig.
- En kunnskapsbank om hva antisemmitisme er, hvor det kommer fra og hvordan det har endret seg.
- Delt inn i åtte hovedtekster, med tilhørende fordypningstekster og repetisjons-, kilde-, refleksjons- og aktualitetsoppgaver.
- En side som også inneholder korte filmintervjuer av norsk-jødisk ungdom og faghistorikere

Besøk siden på http://antisemittisme-forogna.no/

15. SEPTEMBER
KULTURNATT

Jødisk museum Trondheim deltar i år med flere arrangementer på Kulturnatt i Trondheim den 15. september. Kulturnatt er en helaften fylt med kulturelle opplevelser, med over 200 arrangementer på flere forskjellige steder i byen. Mer om Kulturnatt kan leses på http://kulturnatt-trondheim.no/

Jødisk museum Trondheim er åpent for besøkende mellom 18:00 og 20.30. Fri adgang.

18:30 til 19:30 Foredrag ved Jon Reitan: Hvordan huskes Holocaust blant trønderne?  Sted: Jødisk museum Trondheim. Fri adgang.

21:00 Foredrag ved Ralph Buchmann og Terje Bratberg
Forstander i Det Jødiske Samfunn i Trondheim Ralph Buchmann og byhistoriker Terje Brattberg forteller om det jødiske livet i Nerbyen.
Sted: Fjordgata 5, inngang fra Brattørveita. Fri adgang.

22:00 Veitvandring ved Ralph Ralph Buchmann og Terje Bratberg
Ralph Buchmann og byhistoriker Terje Brattberg tar med deltagere på en vandring i veitene i Nerbyen, der mange jødiske familier bodde og hadde forretninger. Sted: Krysset Brattørveita - Brattørveita. Fri adgang.

27. AUGUST SNUBLESTEINSNEDLEGGELSE 2017

Snublesteiner støpes ned i fortauet på steder der Holocaustofre bodde før de ble deportert og myrdet. På steinene er det inngravert navn, fødselsdato, dato for deportasjon og dødsdato.

27. august 2017 legges det ned snublesteiner på Sunndalsøra og i Trondheim.

12:00 David Glick, Sunndalsøra, Kulturhuset ved torget

17:00 Bertha Pauline Buchmann, Innherredsveien 31

Denne steinen ble opprinnelig lagt ned i 2013, men på grunn av arbeid i området var dette kun en midlertidig løsning. Ettersom arbeidet snart er avsluttet legges det ned en ny stein til minne om Bertha Pauline Buchmann den 27. august i år.

17:30 Jenny, Bernhard og Charles Rosenberg, Innherredsveien 51

I innherredsveien 51 vil det holdes en appell ved Lena Lindahl, forfatter og journalist som for tiden arbeider med en bok om Jenny og Bernhard Rosenbergs datter Betzy Haugrønning.

18:30 Chaim, Marie, Leon, Gittel, Chaja og Rubin Hirsch, Arilds gate 1B

12. MAI
JØDISK MUSEUM TRONDHEIM 20 ÅR

I 2017 er det 20 år siden Jødisk museum Trondheim åpnet dørene. Siden 12. mai 1997 har museet formidlet historien og kulturen til jødene som har bodd og levd nord for Dovre. Vi markerer museets 20-årsjubileum med pop up-utstillingen "Jødiske fotspor i Trondheim", der vi på 19 forskjellige plasser i Trondheim stiller ut deler av vår samling.

De første jødene som kom til Trondheim på 1800-tallet ble raskt en del av bybildet. Frem mot andre verdenskrig ble de trønderske jødene godt integrert, samtidig som jødiske tradisjoner ble ivaretatt. Det jødiske samfunnet ble derimot hardt rammet under krigen, og omkring halvparten av byens jødiske befolkning ble drept. Det tok tid før det jødiske samfunnet klarte å bygge seg opp igjen, men det ble aldri det samme som før.

Se på kartet du finner på vår facebookside og gå på en oppdagelsesferd i Trondheim! Her kan dere oppleve en del av byens historie som kanskje ikke så mange kjenner til. Utstillingen står fram til 12. august.