Website Maker

MUSEETS SAMLING

Jødisk museum Trondheim har en omfattende og unik samling. Den består av flere tusen fotografier, dokumenter og artefakter. Samlingen er svært spesiell, både på grunn av sin størrelse og fordi den består av materiale som andre steder forsvant under krigsårene. For tilgang til museets samling, ta kontakt på post@jodiskmuseum.org. Under følger noen eksempler på hva som befinner seg i museets arkiv og magasin. Jødisk museum Trondheim finnes også på Digitalt Museum. 

BREV FRA UNIVERSITETET I LEIPZIG

Hirsch (Herzel) Isaksen hadde søkt om å bli tatt opp til tannlegestudier ved universitetet, men fordi han ikke var av «arisk opprinnelse» kom han ikke inn. Brevet er datert til 12. juni 1933. Bare fem måneder tidligere ble Adolf Hitler valgt til rikskansler i Tyskland, og brevet er et tydelig eksempel på den antisemittiske politikken som nå styrte landet. 

Oversettelse av brevet fra universitet i Leipzig:

«Grunnet Deres forespørsel meddeler vi Dem, at De er påmeldt til preklinisk kurs i vintersemesteret 33/34, forutsatt at De er av arisk opprinnelse. Vi ber De om å gi oss tilbakemelding i tidsrommet 15.-20.7 om De ønsker å beholde registreringen; hvis ja ber vi De om å registrere Dem i tidsrommet fra 27.-30.10 og å være tilstede den 1.11.33 kl. 10 på formiddagen til en førsamtale og tildeling av plass, hvis ikke vil De automatisk miste Deres plass.»


FAMILIEN ABRAHAMSENS SEDERMÅLTID

Dette er et fotografi av sedermåltidet hos familien Abrahamsen i Trondheim i 1926. På dette bildet ser man hele familien Abrahamsen, foreldrene Salomon og Miriam og deres 11 barn.

Abel Abrahamsen, som i dag bor i New York var tre år når bildet ble tatt. Han sitter foran på bildet i hvite klær. «Jeg husker kyllingsuppen, hakket lever, gefilte fish og selvfølgelig hjemmelagde matzaboller i suppen. Neste rett var kokt kylling med grønnsaker og til dessert spiste vi kugel. Vi hadde også et hjemmelaget brygg, og oppskriften kom opprinnelig fra min mors hjemby Latzkova. Jeg husker de mange velsignelsene, gjenfortellingen av utvandringen fra Egypt og alle sangene. Far var nøye med å gå gjennom alt i Haggadaen. Jeg var så utslitt at jeg sovnet på sofaen under sangene».

Kilde: Jewish life and culture in Norway. Wergeland’s legacy. Utgitt av Abel Abrahamsen 2003.  


MUSIKKSTYKKE KOMPONERT AV JAC MALINIAK

Dette et håndskrevet noteark av en vuggevise kalt “Lille Kari”, som Jac Maliniak komponerte i april 1942. Hans datter Maryla ga senere en av sine døtre navnet Kari.

Jac Maliniak var en kulturpersonlighet i Trondheim og en kjent musiker. Han ble født i Polen, var utdannet ved musikkonservatoriet i Warzsawa, og flyttet i 1918 til Trondheim. Her var han i flere år kapellmester på Hotell Britannia i tillegg til at han komponerte sin egen musikk. Han var svært populær, ikke bare blant trønderne, men også blant musikkelskere i andre land. I Maliniak-samlingen på museet finnes det flere brev fra både Tyskland, Frankrike og Sverige skrevet av mennesker som beundret ham.

Jac Maliniak ble arrestert i 1942, og i 1943 ble han deportert til Auschwitz. Hans datter Maryla overlevde krigen og tok vare på sin fars fotografier og dokumenter. I ettertiden har Marylas datter Liv beholdt samlingen og høsten 2016 donerte hun deler av den til museet. Den forteller om livet til en person som satte sitt spor på kulturlivet i Trondheim og vi er er svært takknemlige for dette viktige tilskuddet til museets samling.