Mobirise

SNUBLESTEINER

I Trondheim er minnet om Holocaust knyttet til monumentet på den jødiske gravlund på Lade, Jødisk museum Trondheim og Cissi Klein- monumentet. Nå har man også fått det internasjonale kunstprosjektet «Stolpersteine»- Snublesteiner til Trondheim. De såkalte snublesteinene (10 x 10 x 10 cm) støpes ned i fortauet på steder der Holocaustofrene bodde før de ble deportert og myrdet. På steinene er det inngravert navn, fødselsdato, dato for deportasjon og dødsdato. Siden oppstarten i 1993 har prosjektet «Stolpersteine» blitt utført i en rekke land i Europa. Opphavsmannnen, kunstneren Gunther Demning, har satt omkring 40 000 snublesteiner.

I tillegg til at snublesteinene er ment som minnesmerker, er de også å betrakte som kunst i det offentlige rom. Samtidig gir snublesteinene opphav til undring. Den forbipasserende som oppdager steinene blir bevisst på at Holocaust også fant sted akkurat der de befinner seg. På den måten har steinene også en klar pedagogisk virkning; de vekker dem som tilfeldigvis kikker ned når de går forbi.

De første snublesteinene i Norge ble lagt ned i Oslo høsten 2010. Det er blitt lagt steiner i Trondheim hvert år siden 2012. I dag finner man snublesteiner blant annet i Elverum, Larvik, Hønefoss, Hurum, Skien, Stavanger, Bergen, Haugesund, Mosjøen, Narvik, Harstad og Tromsø.

Les mer om snublesteinene i Norge på http://www.snublestein.no/