Etter folkemordet 1945-. Foredrag med Ingjerd Veiden Brakstad

Et foredrag om krisetid.

Ved frigjøringen i 1945 var de norske jødene i en særegen situasjon. De hadde ikke tapt krigen – men så mye mer. Hva møtte dem da de kom hjem? I en tid preget av sorg, usikkerhet og savn skulle de bygge opp livene sine igjen fra grunnen.

Etterkrigstiden vår er også en «etterfolkemordstid», men dette ble ikke alltid forstått av storsamfunnet i tiden etter 1945. I dette foredraget gir historiker Ingjerd Veiden Brakstad innblikk i livene til noen av de nordmennene som hadde overlevd folkemord og hvordan livet artet seg etterpå.

I 2021 utga Samlaget bokserien "Kristetid" som skulle ta for seg ulike kriser i norsk historie. Brakstads bok "Etter folkemordet. 1945-" går inn i de norske jødenes krisetid etter andre verdenskrig."Dette er en bok om hvordan det er å ikke være inkludert i den kollektive fortellinga, og å ha en opplevelse som er radikalt forskjellig fra det nasjonale kollektive minnet." skriver Ida Jahr, i Forskerforum.

Ingjerd Veiden Brakstad er historiker og forsker ved Falstadsenteret. Hun arbeider særlig med spørsmål om hvordan folkemord blir forstått og skildret av fjerne og nære tilskuere i samtid og ettertid. Hun har doktorgrad fra NTNU på en avhandling om den norske pressedekningen av folkemordene i Bosnia-Hercegovina (1992-95) og Rwanda (1994).

Foredraget er på norsk. Gratis inngang.

Påmelding er ikke nødvendig, men vis gjerne din interesse via dette Facebook-arrangementet: klikk på denne lenken.

Velkommen!