Oktober 2022 - Jenny Rosenbergs lapp til datteren Betzy Rosenberg

Denne måneden har vi funnet frem en kort hilsen som Jenny Rosenberg skrev til datteren Betzy Rosenberg (senere gift Haug-Rønning) høsten 1942.

I begynnelsen av oktober 1942 erklærte den tyske okkupasjonsmakten sivil unntakstilstand i Midt-Norge, noe som ble brukt som et påskudd for å sette i gang arrestasjoner av jødene. Menn og gutter fra 15 år og oppover ble arrestert, og de fleste kvinner og barn ble internert i tre leiligheter i Trondheim.

I en av leilighetene, i Museumsplass 3, satt Jenny Rosenberg sammen med mange av sine slektninger og venner. Hennes datter, Betzy, som da var 23 år gammel, var ennå ikke arrestert.

En dag fikk Jenny smuglet ut en lapp til Betzy. Det ser ut som hun skrev den med litt hastverk, og ordene er trøstende: «Ja, Bedsy, jeg er her, vær ikke ræd. Det er ikke bare jeg, men flere med. Tad det med ro. spis my mad det hjælper ikke at gråte vær klog og spis. Jenny»

25. november 1942 ble de jødiske kvinnene som ikke allerede var internert arrestert. Som ved et mirakel stod ikke Betzy på politiets liste, og unnslapp dermed arrestasjon. Men hun forsto nok at det bare var snakk om tid før feilen ble oppdaget, så hun bestemte seg for å komme seg i dekning. Ved hjelp av en god venn og senere ektemann Arne Haugrønning (endret senere til Haug-Rønning), overlevde Betzy krigen ved å gjemme seg i en hytte på Byneset. Du kan lese mer om henne på Jødiske fotspor i nord.

Dagen etter ble Jenny Rosenberg og resten av kvinnene og barna som befant seg i leiligheten på Museumsplass sendt til Bredtveit fengsel i Oslo. Derfra ble de fleste deportert 24. februar 1943 med skipet MS «Gotenland» fra Oslo med kurs mot Auschwitz. Alle kvinner, barn, syke og gamle ble drept ved ankomst 3. mars 1943, blant dem Jenny og nesten hele familien.

Betzy tok vare på hilsenen fra sin mor, og gav den senere til Jødisk museum Trondheim.


Kilder

Lindahl, Lena (2019) Jenta i veggen. I skjul for nazistene Oslo: Cappelen Damm

Leraand, Dag (2021) «Unntakstilstanden i Midt-Norge» i Store norske leksikon, https://snl.no/unntakstilstanden_i_Midt-Norge_1942, [Hentet: 27.10.2022]