80-årsmarkering i Trondheim: Den internasjonale Holocaustdagen

Den internasjonale Holocaustdagen 27. januar

Den internasjonale Holocaustdagen er en årlig minnedag som markeres hvert år den 27. januar for å ikke glemme ofrene for Holocaust - nazistenes folkemord på seks millioner jøder, samt millioner av andre ofre som rom, homofile, politiske dissidenter og andre grupper som ble forfulgt av nazistene under andre verdenkrig.

Datoen er valgt fordi det var denne dagen i 1945 at de sovjetiske styrkene frigjorde konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz-Birkennau. Dermed vil 2025 markere at det er 80 år siden dette skjedde. Holocaustdagen ble offisielt anerkjent av FN i 2005, da Generalforsamlingen vedtok en resolusjon som oppfordret medlemslandene om gi sine borgere kunnskap om Holocaust og forhindre fremtidig folkemord. I mange land holdes minneseremonier, foredrag og kulturelle arrangement for å minnes ofrene og for bekjempe antisemittisme, rasisme og diskriminering.

Det vil være markering på Julius Paltiels plass kl. 18.15. Deretter går vi til synagogen for foredrag og panelsamtale.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Ingen påmelding er nødvendig, men meld gjerne din interesse via dette Facebook-arrangementet: trykk her.

Om deltakerne

Ola Borten Moe sitter som stortingsrepresentant for Senterpartiet. Han har vært en sentral person i norsk politikk gjennom mange år. Blant annet var han olje- og energiminister fra 2011 til 2013. I tillegg var han forsknings- og høyere utdanningsminister fra 2021 til 2023. Ola Borten Moe kjent for sine klare og tidvis kontroversielle meninger, blant annet om miljø og energipolitikk. Han er også kjent for å være direkte og tidvis utfordrende i diskusjoner med sine politiske motstandere. Noe han har høstet både ris og ros for.


Hanne Sophie Greve er en fremtredende jurist og dommer med en imponerende karriere. Hun er kjent for sin kompromissløse innsats for de svakeste i samfunnet og ikke minst for sin innsats for å fremme de universelle menneskerettighetene. Greve har arbeidet mye med humanitære spørsmål gjennom FN-kommisjoner og som rådgiver i internasjonale konflikter. Fra 1998 til 2004 var hun dommer ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Greve har mottatt flere priser for sitt engasjement både i akademisk forskning og gjennom publikasjoner. Hun mottok blant annet Fritt Ords pris i 1995 og fredsprisen Fangenes testament i 2003. Det er ingen overdrivelse å hevde at Hanne Sophie Greve er en respektert og betydningsfull person såvel i Norge som internasjonalt.


Carl Henrik Carlsson, dosent i historie og ansatt ved Hugo Valentin-centrum ved Uppsala Universitet. Han har publisert et stort antall vitenskapelige såvel som populærvitenskapelige artikler. Carlsson er særlig kjent for sitt arbeid med svensk-jødisk historie som inkluderer immigrasjon, integrasjon og erfaringer i det svenske samfunnet. Oversiktverket Judarnas historia i Sverige (2021) ble nominert til Augustprisen og til Den store fagbokprisen. Gjennom sin forskning har Carl Henrik Carlsson bidratt til en dypere forståelse av hvordan historiske prosesser har påvirket identitet og minoritetsrettigheter i Sverige.