Om oss Jødisk museum Trondheim

    Jødisk museum Trondheim skal forske, formidle, og forvalte historier, kilder og gjenstander knyttet den Jødiske historien i det Nordenfjeldske Norge.

    Jødisk museum Trondheim er et offentlig støttet kulturhistorisk museum som formidler, forsker på og forvalter den jødiske historien i det Nordenfjeldske Norge. Museet åpnet 12. mai 1997 og var en gave til Trondheim i anledning byens tusenårsjubileum.

    Jødisk museum Trondheim holder til i samme bygning som Det jødiske samfunn i Trondheim (DJST) og i Europas nordligste synagoge.

    Museet har 5 fast ansatte medarbeidere, samt et flertall dyktige timeansatte guider og vakter.

    Jødisk museum Trondheim skal gjennom forskning, formidling, innsamling og forvaltning av våre samlinger - ivareta fornying av museets virksomhet. Museet skal etterstrebe god tilgjengelighet av våre utstillinger, samlinger og vår kompetanse. Basisfunksjoner som forskning, formidling, innsamling og bevaring skal holde høy kvalitet, og skal skje i samarbeid med andre relevante aktører i samfunnet. De faglige og museumsetiske retningslinjene til International Council of Museums (ICOM) og Norges Museumsforbund, er førende for museets virksomhet.

    Jødisk museum Trondheim skal være et kompetanse- og ressurssenter for jødisk historie i det Nordenfjeldske Norge. Vi samarbeider med Jødisk museum Oslo (JmO), Falstadsenteret, Narvikssenteret, Justismuseet, Rustkammeret, Museene i Sør-Trøndelag (MIST), Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret), Wergelandsenteret. I tillegg samarbeider vi med institusjoner som formidler historien til andre nasjonale minoriteter, som Samien Sijte, Glomdalsmuseet, Norsk Skogsfinsk Museum, og Vadsø museum.

    Museet er medlem i Association of European Jewish Museums (AEJM), og vi deltar aktivt i ulike internasjonale samarbeidsfora og prosjekter. Vi har et tett og godt samarbeid med NTNU og deres forskningsmiljøer.

    Jødisk museum Trondheim mottar støtte til drift fra Trondheim kommune, Trøndelag fylkeskommune og Kulturdepartmentet.

    Om bygningen

    Om bygningen

    Museets formål

    • Formidle jødisk kultur, riter og tradisjoner.
    • Formidle jødisk innvandringshistorie i Midt- og Nord-Norge.
    • Fortelle hvordan jødiske innvandrere har integrert seg og skapt seg sin plass i samfunnet, og med det formidle kunnskap med overføringsverdi til andre minoritetsgrupper.
    • Rette søkelyset på rasistisk begrunnet folkemord generelt gjennom beskrivelsene fra Holocaust.
    Ansatte
    Ulf Ingemar Gustafsson
    Direktør
    ulf@jodiskmuseum.org
    Tlf: 40169801
    Rune Frøhaug
    Museumspedagog
    rune@jodiskmuseum.org
    Tlf: +47 401 69 8 01
    Agnete Eilertsen
    Konservator
    agnete@jodiskmuseum.org
    Tlf: +47 401 69 8 01
    Eirik Wicklund
    Formidler
    eirik@jodiskmuseum.org
    Tlf: 40169801
    Styret
    Merethe Baustad Ranum
    Styreleder
    Henriette Kahn
    Nestleder
    Torunn Herje
    Styremedlem
    Daniel Johansen
    Styremedlem